Prylbantning har ökat min medvetenhet kring konsumtion

22 November, 2018

Sedan förra året är ”prylbanta” ett ord i mitt ordförråd. Ordet förekommer ofta i sammanhang kring en minimalistisk livsstil, ni vet det förhållningssätt som i grova drag förespråkar att man äger få saker och att varje sak helst ska ha mer än en funktion för att förtjäna sin plats. Jag vet inte riktigt varför jag blev intresserad av detta men någonting med den minimalistiska tanken tilltalade mig. Det fick mig att se på mina ägodelar med nya ögon och även att agera nytt när det gäller de prylar jag har och skaffar i mitt liv.

Ursprungligt beteende gav överflöd av prylar

Jag vill inte påstå att jag har eller har haft extremt mycket saker och ting i min ägo. Men jag har så länge jag kan minnas alltid haft en förkärlek till att lägga både tid och energi på att “hitta fynd” och gärna “hamstra” saker om tillfälle getts. Tanken om att saker kan vara “bra att ha” har alltid funnits nära till hands. Jag minns t ex. när vi senast flyttade, för åtta år sedan, och skulle packa ihop trädgårdsredskapen i förrådet; då fanns där fem yxor, fyra hackor och tre krattor. Allihop inköpta för att det varit ett ”bra pris” och med inställningen “det kan ju vara bra att ha”. Till saken hör då att jag i princip aldrig använder mer än ett redskap åt gången… 😉

Stort inflöde av prylar väckte tankarna

Då jag är småbarnsförälder har jag de senaste åren märkt av ett påtagligt ökat inflöde av saker i hemmet, det har ju lätt en tendens att bli så när när det blir många presenter, en del ärvda saker, fynd osv. Självklart är det väldigt tacksamt att få dessa saker på ett eller annat vis men det blir trots allt en hel del prylar. I och med detta väcktes tanken; hur ska jag/vi hantera detta löpande? Är det rimligt att det bara fylls på?

Prylbanta – outnyttjade resurser blev till nyttjade

Förra hösten började jag influeras av det här med minimalistiskt tänkande och att rensa ut och rensa bort saker. Att aktivt gå igenom våra saker blev ett relativt omfattande uppdrag som inte bara kom att innefatta barnens saker utan allting i hem och förråd. Mer eller mindre alla våra ägodelar har nu gåtts igenom successivt och rannsakats: har denna pryl verkligen en funktion eller ett värde för oss? Inte sällan fanns det t ex. två eller tre av samma sorts sak… Listan över saker som inte har använts och som har bantats bort kan i princip göras hur lång som helst, exempel: böcker (metervis), whiskyglas (dubbel uppsättning), ölglas, snapsglas (två fina uppsättningar som bara stod i vitrinskåpet och aldrig användes…) och för att inte glömma – en stor mängd kläder i garderoben…

Kassera, återvinna, skänka eller sälja blev följderna för de utrensade tingen. Bara under hösten 2017 rensades flera hundra saker ut och en hel del av dessa såldes – det blev över 12 000 kronor in! Efterhand kändes även viss förvaring överflödig och det resulterade i att två byråar rensades ut/såldes… Det blev många följdeffekter helt enkelt.

Vad och var – nyckelord i processen för god “prylekonomi”

I samband med denna successiva genomgång och bantning upplevde jag ett rejält energipåslag och en lättnad i att få mer koll på vad som fanns och var det fanns. Det krävdes en hel del arbete att göra denna grundliga genomgång men nu upplever jag att jag/vi har skapat en bättre ”prylekonomi”. Vi har nu betydligt bättre koll på in och utflöden av saker och ting. Det är en enorm tillfredsställelse i att ha koll även på denna typ av ekonomi. Men precis som med allting annat är det en levande process som såklart kräver sitt underhåll och sin struktur för att fortleva.

Struktur och system har gjort skillnad

Både jag och min familj jobbar nu löpande med att hålla denna upprättade struktur vid liv, vi fortsätter alltså att rensa ut saker och ha koll på vad som kommer in. Jag upplever att det på det stora hela fungerar väldigt bra. Även om framförallt barnens saker fortsätter att vara en ständig utmaning att hantera.

När vi ska göra något större inköp försöker vi alltid, aktivt, ställa oss frågan ”behöver jag verkligen detta?” innan vi köper och ofta tar vi och ”funderar ett varv till” innan vi köper. I många fall gör vi även en riktad “sökning” bland släkt, vänner och obekanta. Inte sällan får vi tag på saker den vägen istället för att köpa nytt. Självklart gillar jag fortfarande att köpa saker när det är ett bra erbjudande/tillfälle men jag undviker att lägga för mycket tid och energi på det. Jag/vi försöker också, alltmer, både önska och ge bort upplevelser istället för prylar i present osv.

Ett system som vi anammat och utvecklat kring detta är det vi kallar “säljsöndag” (innefattar även att tillgodose inköpsbehov). Det innebär att vi varje söndag avsätter en stund till att se över vad som ligger i ”säljlådan” och som ska säljas och tar hand om det. En liten stund läggs på att eftersöka/köpa saker som behövs osv. Till och med vår 4: åriga dotter hänger med på detta nu och kommer ofta självmant med saker som hon tycker att någon annan kan få eller som vi kan sälja.

Ökad medvetenhet ger mer tid, energi och pengar

Har då detta berikat mitt liv? Ja verkligen – jag är väldigt nöjd med krafttaget som gjordes förra hösten och kollen som skapats. Det har som sagt inneburit en ökad medvetenhet kring min/vår “prylekonomi” och därmed upplever jag en hållbarare konsumtion. Energipåslaget av allt detta samlat är stort, mycket tid har sparats och det har såklart också inneburit ännu mer koll på hur pengarna används.

Inspirerande förhållningssätt för processen vidare

Jag tänker, precis som så många andra, att det är knappast hållbart för vår värld att vi konsumerar som vi gör i dagsläget. Medvetenheten måste öka! Att jag ökat min medvetenhet och skapat bättre koll på vår “prylekonomi” känns som ett steg på vägen. Som ett vidare steg i detta så blev jag för övrigt väldigt inspirerad av Mias artikel i förra veckan; “Frugal living – massor med pengar och tid över!”. Det tänket och sättet att agera kompletterar väldigt bra mitt och min familjs nyfunna sätt att se på det här med prylar och konsumtion.

Jag vill även passa på att tipsa om boken “Prylbanta” (finns bl.a. att läsa hos vår samarbetspartner Storytel. Eller låna den på närmsta bibliotek.) från vilken jag/vi fått mycket tips och inspiration kring prylbantning och förhållningssättet minimalism.

Dela gärna med dig av dina erfarenhet kring att skapa kontroll i din “prylekonomi”. Kanske har du också erfarenhet av att prylbana? Har du gjort några andra förändringar som gjort att du ändrat in inställning till konsumtion? Facebookgruppen är som vanligt allas vårt forum eller så “ses vi” här i kommentarerna.

 

 
Rikedomspodden #140 – Prylar 3: Lennart & Niklas
Rikedomspodden #138: Prylar 2 – Charlie & Lennart
Rikedomspodden 137: Prylar 1 – Pia & Johan