Lever du i lyx?

15 January, 2019

För att kunna leva i lyx känns det rimligt att man först vet vad man menar när man använder begreppet ”att leva i lyx”. Jag vet oftast inte om att jag lever i lyx, eller har tillgång till lyx. Min mamma som är pensionär och inte har det så gott ställt lever under vissa perioder i mer lyx än vad jag gör. ”Gott ställt” förresten, vad är det? Min mor har det väldigt gott ställt om man frågar henne. Till och med finansiellt menar hon att hon har det gott ställt.

Redan när jag arbetade för en researrangör vid namn Atlasresor diskuterade vi problem med begreppet ”kvalitet” eftersom kvalitet var något vi var kända för. Vårt varumärke var förknippat med kvalitet men det hjälpte inte för vi sålde färre och färre resor och folk valde Ving och ”Fritte” istället för oss.

Detta var under 1980-talet när charterresandet såg lite annorlunda ut och idag har Atlasresor trots sin kvalitet gått i graven. Människor var helt enkelt inte beredda att betala för det. Idag ser vi hur hela flygindustrin har tappat allt av flärd och lyx som det var förknippat med under 1950, -60 och -70-talen.

Ett begrepp med många fördomar

Begreppet ”lyx” är på samma sätt ett ganska spännande begrepp med många fördomar, vilket alltid väcker min nyfikenhet. Begrepp och ord som vi använder men som vi oftast inte exakt vet vad vi menar med. Dessutom är dessa begrepp ofta förvanskade av fördomar. Lyx är ett sådant begrepp, anser jag.

Jag menar att lyx är allt sådant som avviker uppåt från en standard som man har accepterat och valt som sin, i sitt liv. Lyx är därmed ytterst subjektiv och vi kan få tillgång till lyx i samma utsträckning som vi kan medvetandegöra denna standard som vi alla har på ett eller annat sätt.

Att upptäcka lyxen

En dag för många år sedan när jag fortfarande arbetade oerhört mycket och nästan aldrig var ”nere på stan” utan att att vara på väg till något möte med snabba steg, så hände det sig en dag. Jag kom gående utanför NK i Stockholm när jag plötsligt insåg att mötet jag nyss varit på väg till blev inställt, vilket medförde att fick ett överskott på tid.

Jag kommer ihåg detta som om det vore igår för jag vek av in på NK, slog av på takten enormt mycket och unnade mig ett inköp av nya underkläder och ett par strumpor från herravdelningen på nedre botten. Det var absolut inget märkvärdigt men jag upplevde lyx.

Lyxen var relaterad till den standard jag hade i området tid. Kopplat till det blev jag dessutom närvarande till att jag är en person som alltid har råd med det jag vill köpa och lever i allt övrigt ett rikt liv. Det gjorde jag såklart redan innan jag fick mötet avbokat, men förändringen från den standard jag hade i förhållande till tid, medförde en dramatiskt ökad närvaro och en upplevelse av lyx.

Olika exempel på lyx och om förhållandet till vanlig standard

När jag är i USA och hälsar på en god vän kan det hända att vi tar ett privatplan ner till Mexico eller Aspen med deras barn och deras nannys. Det är en enormt stor standardförändring i förhållande till hur jag lever mitt liv. De första gångerna var det en fantastisk upplevelse av lyx att slippa stora incheckningshallar och att kunna åka med limousin direkt fram till planet. Därefter bli välkomnad av en besättning bestående av lika många som hela vårt sällskap och att mötas av extrem artighet och respekt.

Båda dessa upplevelser är lyx men bara i förhållande till en standard som är den normalitet som gör upplevelsen av lyx möjlig. Allt är relativt lär Albert Einstein ha sagt och den enas lyx är inte nödvändigtvis lyx för någon annan, och tvärt om. Min väninna kan ibland uppleva vissa situationer krångliga och bökiga och glömmer själv bort att vara närvarande till den lyx hon har runt sig mest hela tiden.

Är man hemlös, drar sin shoppingbag och sover i tunnlar så är det onekligen ett visst mått av lyx de nätter man kan sova inomhus och få ett varmt mål mat i magen. Lyx kan också upplevas av att någon annan person hälsar en välkommen och håller upp dörren när man kliver in i en byggnad eller en bil. Lyx kan vara att lamporna tänds när vi går in i ett rum och trycker på ljusknappen.

Att vara närvarande

Lyx ÄR på riktigt tillgängligt i alla människors liv om man bara väljer att ha det i sitt liv. Man skall inte ha fördomar om eller förneka sig lyx. Lyx finns där för alla. Förmågan att vara närvarande till lyx och att kunna ge sig själv lyx är en möjlighet som alla människor har.

Själva definitionen på lyx är att det är något som är bättre eller över det man anser sig kunna förvänta sig i enlighet med den standard man upplever att man har i sitt liv, inom ett visst område.

Är man van vid att handla mat på ICA Maxi så kan man uppleva det som lyx att springa ner på ICA Nära och köpa det där man glömde att handla när man storhandlade. 

Jag upplever inte lyx varje gång jag duschar, borstar tänderna eller spolar efter mig på toaletten. Det gör jag bara de dagar som följer efter att jag nyss har kommit hem från någon form av strapatsfylld resa eller motsvarande. Jag är van vid den standarden, jag upplever den inte aktivt hela tiden. Jag missar därmed upplevelsen av lyx under största delen av mitt liv.

Lärdomar och insikter jag tagit med mig

Så vad hände med Atlasresor och kvalitet? Vad betyder det att ”människor inte är beredda att betala för det”?
Jag vet faktiskt inte. Det gjordes väl ett antal felaktiga antaganden om exakt vad det var för slags lyx och kvalitet som människor ville ha. Det är nog egentligen en ganska komplex fråga men det satte igång en del funderingar i mitt liv, funderingar som på olika sätt förde mig dit jag är idag.

Atlasresor försvann men jag personligen upplever det som en enorm lyx att ha fått vara med och studera fenomen av olika slag under så lång tid som jag har fått göra det. Jag är fyllda 60 år vid detta lag och i mer än 50 år har jag ivrigt studerat livet. Jag har alltid haft spännande och lärorika jobb, relationer, vänner och upplevelser av olika slag. Det är i sanningen en lyx som jag är extremt närvarande till, ibland.

Att vara uppmärksam

Det är detta ”ibland” som jag vill göra dig uppmärksam på. Tänk om det är så att du har betydligt mer lyx i ditt liv än du är närvarande till. Min erfarenhet av att ha jobbat med så många människor i så många år specifikt kring dessa frågor är att lyx, framgång, kärlek och väldigt många andra saker som människor jagar efter att få, oftast redan finns där. Våra fördomar kopplade till dessa begrepp gör dock att vi förnekar oss dem, samtidigt som vi därför får jaga efter dem hela livet.
Rikedomspodden #140 – Prylar 3: Lennart & Niklas
Rikedomspodden #138: Prylar 2 – Charlie & Lennart
Rikedomspodden 137: Prylar 1 – Pia & Johan