Har du tid i din kalender?

10 April, 2018

Fullsmockad kalender prioriterad utifrån hur bråttom saker var att få klart. Flertalet att göra listor, post-it lappar på bildskärmen och påminnelser i telefonen. Inte konstigt att jag alltid var stressad och inte hann med allt det jag behövde få gjort på dagarna. Min tid räckte inte till.

Min dåvarande strategi var att skriva upp allt jag behövde göra i olika “att göra listor”, och ta de saker som var mest bråttom och boka in det i kalendern. Då fanns det ju tid bokat för dessa uppgifter, och om jag inte hann med, så kunde jag ju bara flytta fram dessa ett par timmar eller ett par dagar. jättesmart tyckte jag, och jag trodde verkligen att det var lösningen.

Tills slut blev det många saker som var bråttom, och så fort jag såg min kalender och mina listor så kändes det jobbigt. Så mycket att göra, och så lite tid att göra det på. Så fort jag var klar med en sak dök det upp nya saker och mina listor fylldes på mer och mer. Jag var ofta stressad och många gånger blev resultatet att jag inte fick något gjort. Det blev enklare för mig att skjuta upp saker än att få dem gjorda.

Jag hade förvandlat min kalender mer eller mindre till en att göra lista, med bestämda tider för vad varje uppgift skulle ta. Eftersom det var många saker som behövde bli gjorda, så bokade jag dem därför tätt inpå varandra. Jag ville hinna med så mycket jag bara kunde under en och samma dag. Jag hade ingen tanke på att något oplanerat skulle hända, och minsta lilla rubbning i mitt schema skulle komma att förstöra hela dagen.

Mitt inre förhållningssätt till tid

Första insikten kom när jag började undersöka mitt egna förhållande till tid, och fick syn på att jag hade en tro att tiden inte räckte till för mig. Har man en tro på att det inte finns tillräckligt med tid, så skapar det ju ett beteende, och det gjorde att jag alltid var snål med mitt utrymme i kalendern. En person som har en upplevelse att inte ha tid, försöker hinna med så mycket som möjligt på den tid man har.

Ju mer bevis jag fick, desto starkare blev min tro att jag inte hade tid för det jag behövde göra.

Resultatet av det var att jag aldrig blev färdig med det jag bestämt mig för att hinna med under dagen, jag bokade ju alltid in mer än vad jag kunde hinna med, och det gjorde ju bara min tro starkare. Ju mer bevis jag fick, desto starkare blev min tro att jag inte hade tid för det jag behövde göra.

Frigörande av tid i kalendern

Skulle jag ta mig ur detta så behövde jag förändra min upplevelse om tid. Jag visste varför jag skulle göra det, men inte hur. Är man fast i tron om att inte hinna med, så är det inte så lätt att bara skifta tanken om detta. Jag har svårt för att bara tänka om och skifta utan att göra något konkret. Det blev därför enklare för mig att gå i aktion och göra tydliga och praktiska ändringar i kalendern. Eftersom jag visste att min tro påverkade mitt beteende kring hur jag bokade min kalender, så valde jag att ta bort allt jag bokat in förutom inbokade möten från kalendern.

Det öppnade upp för massor med tillgänglig tid i min kalender, och bara att få bort det därifrån skapade en enorm lättnad. Jag var dock i frågan kring hur jag då skulle planera för att få de saker jag hade i mina listor gjorda, och jag bestämde mig för att ta en sak i taget från mina listor och göra den klar för att sedan kunna stryka den från listan.

Genomgång av listorna

Att göra en sak i taget fungerade inte så bra under den första veckan. Mina listor var långa och jag var fortfarande stressad kring att det var så mycket att göra, så nästa steg var att göra något åt listorna. Jag gick därför igenom dessa och tog bort allt som jag inte behövde få gjort i närtid. Kvar var det som var viktigt och några saker som jag lovat andra att bli klar med. De få saker som var bråttom satte jag in i kalendern igen, men med skillnaden att jag bokade in dubbelt så mycket tid som jag trodde det skulle ta. Jag gjorde det säkra före det osäkra, för om det var något jag var rädd för så var det att inte hinna med det jag satte upp. Jag hade ju fått starka bevis för detta tidigare.

Jag började skifta mitt förhållningssätt kring tid.

Det nya sättet att boka in saker i kalendern gav mig nya och önskade resultat, jag fick saker gjorda på den tid jag satte upp, och många saker blev ju även klara på kortare tid än vad som var inbokat. Detta skapade utrymme mellan mina bokade uppgifter, vilket medförde att jag kunde påbörja saker tidigare än planerat. Dessutom kunde jag hinna med saker från listorna som inte ens var planerade att utföras samma dag. En ny sanning började växa fram, jag fick bevis på att jag hann med det som var planerat, och till och med saker som inte var planerade. Detta blev vändningen för mig.

Jag är övertygad om att det beror på den energi som nu skapas tack vare mitt sätt att planera och boka in saker.

Idag innehåller min kalender i huvudsak två saker, det ena är bokade möten, utbildningar och föreläsningar. Det andra är saker som behöver vara klart ett visst datum och som jag bokat in med dubbelt så mycket tid som jag tror att det tar. Resterande saker har jag endast inlagda i mina listor. Det gör att jag minimerar stress, samtidigt som jag kan koncentrera mig på att göra en sak i taget. Jag gillar ju att slutföra det jag påbörjar, så det passar mig perfekt. Jag hinner dessutom med mer än vad jag gjorde innan, och jag är övertygad om att det beror på den energi som nu skapas tack vare mitt sätt att planera och boka in saker.

Jag har dessutom valt att hålla mina fredagar fria från möten och annat jobbrelaterat.

Visst har jag fortfarande dagar med mycket att göra, men det stressar mig inte på samma sätt som tidigare. Nu är det mer medvetet skapat, och oftast för att jag har saker som jag vill bli klar med. Jag har dessutom valt att hålla mina fredagar fria från möten och annat jobbrelaterat. Linda är oftast ledig dessa dagar och det öppnar upp för mer tid tillsammans. Att åka och handla en fredag förmiddag är ju riktigt roligt då det nästintill är tomt i butikerna. Ingen kö, ingen stress och dessutom maximal uppmärksamhet om vi skulle behöva hjälp. Vi passar även på att gå på massage, gå till frisören, fixa naglarna och ta en långluncher tillsammans.

Jag älskar den frihet jag skapat med mina fredagar, det är ett bevis på att det är jag som är arkitekten i mitt liv. Jag varken vill eller tänker sluta jobba, men att kunna ha tid och frihet att välja när jag ska jobba, det är starta eget för mig.

/ Johan
Rikedomspodden #92: Medvetna investeringar – Niklas, Pia och Johan
Rikedomspodden #89: Partnerskapsdeklaration – Niklas, Pia och Johan
Rikedomspodden #86: Omedvetna strategier – Niklas, Pia och Johan