Är det lyx att ha tid?

8 January, 2019

När jag köper saker idag så är de ofta förknippade till funktion och till mitt inre perspektiv. Jag vill att saker i den fysiska världen ska vara hela, rena och kompletta. De ska fylla en funktion och berika mitt liv på något sätt; ge mig energi, spara tid, eller lösa ett problem som tidigare tog tid eller energi ifrån mig. 

Ta bensin värmaren i vår bil som exempel. Vi har en applikation i telefonen där vi kan ställa in vilken tid vi planerar att åka iväg med bilen. Bensinvärmaren ser då till att starta i tid så att bilen är varm och så att alla rutor är fria från frost när vi kommer ut. Det är då bara att sätta sig i bilen och köra. Vi sparar tid och slipper skrapa rutorna varje gång vi ska iväg. Det är lyx för mig. 

En annan lyx jag upplever är att kunna ta sovmorgon när jag vill, eller att sluta mitt arbete tidigare en fredag. Lyx är att slippa be någon annan om ledighet eftersom jag är min egen chef och själv bestämmer när jag ska jobba. Lyx är att njuta av att kunna lägga flera timmar på att laga middag en lördag, samtidigt som jag tycker att det är slöseri med tid att lägga mer än 30 minuter på att laga mat en vardag. 

Detta är bara ett axplock av sådant som jag har blivit närvarande till den senaste tiden. Jag upplever att jag är i ett skifte där jag håller på att ändra min attityd till tid. Jag vill inte längre säga att jag inte har tid, utan istället med eftertanke välja vad jag vill lägga min tid på. Jag tackar numera nej till saker som jag tidigare utan tvekan skulle ha tackat ja till. Jag blir bättre och bättre för varje dag på att värdera min tid som en av de viktigaste resurserna jag har.  

Jag är inte ensam om att värdera min tid på detta sätt. När jag, den senaste tiden, har pratat med människor om våra tre viktigaste resurser; tid, pengar och energi, så upplever jag att många sätter tiden som den absolut viktigaste resursen framför de andra två. Ändå verkar det som att många upplever just brist på tid, trots att tid troligtvis är vår mest rättvisa resurs.

Kan det då vara så att tid är en lyxvara? Att det är få förunnat att ha tiden till att göra allt det där man vill göra i livet?

Hur är det för dig, ser du tid som en lyxvara? Kan du njuta av den tid du har? Dela gärna hur du upplever detta och diskutera det vidare i vår facebookgrupp starta eget.
Rikedomspodden #92: Medvetna investeringar – Niklas, Pia och Johan
Rikedomspodden #89: Partnerskapsdeklaration – Niklas, Pia och Johan
Rikedomspodden #86: Omedvetna strategier – Niklas, Pia och Johan